main logo
2214

Calvarul prin care trec rușii care au fugit: Locuiesc pe un aeroport

Cinci bărbați ruși care au fugit din țară după ordinul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară sunt blocați de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud.

Calvarul prin care trec rușii care au fugit: Locuiesc pe un aeroport

Bărbații locuiesc din toamna anului trecut pe aeroportul din Coreea de Sud pentru că autoritățile le-au refuzat intrarea în țară, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Trei dintre bărbați au ajuns în Coreea de Sud în octombrie, iar ceilalți doi în noiembrie. Avocatul lor a precizat, conform CNN, că le-au fost refuzate cererile pentru statutul de refugiați.

Pentru că Ministerul Justiției din Coreea de Sud le-a respins cererile, cei cinci bărbați ruși au rămas blocați pe terminalul plecăti ai aeroportului Incheon. Ei așteaptă de luni de zile o hotărâre privind situația lor.

„Li se oferă o masă pe zi, care este prânzul. Dar restul zilei trăiesc din pâine și băuturi”, a spus avocatul.

Bărbații pot face duș, dar trebuie să își spele hainele manual și nu pot părăsi zonele de plecare și duty-free, a mai precizat avocatul.

„Ei au acces limitat la îngrijiri medicale (și) niciun sprijin pentru sănătatea lor mintală, ceea ce este important având în vedere situația lor precară”, a mai spus avocatul.

200.000 de ruși au fugit din calea războiului

„Mobilizarea parțială” pentru războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei a generat proteste masive și a provocat un exod în masă, în septembrie anul trecut. Mulți au trecut granițele terestre pe jos sau au ales să plece din țară cu avionul.

Datele arată că peste 200.000 de persoane au fugit din Rusia către Georgia, Kazahstan și Uniunea Europeană în prima săptămână după anunțarea mobilizării.

„Nu accept ceea ce se întâmplă, așa că am decis că trebuie să plec imediat. Se simte rău pentru că mulți dintre prietenii mei, mulți oameni nu susțin războiul și se simt amenințați de ceea ce se întâmplă și nu există nicio modalitate democratică de a opri cu adevărat acest lucru”, a declarat pentru CNN un bărbat care a plecat în Belarus.

Ministerul de Justiție din Coreea de Sud a respins cererile bărbaților motivând că „nu merită să fie evaluate”. Instituția a invocat faptul că refuzul recrutării nu reprezintă un motiv pentru recunoașterea refugiaților, potrivit avocatului celor cinci bărbați.

„Refuzul lor de a servi în armata rusă ar trebui recunoscut ca un motiv politic, având în vedere că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost condamnată de dreptul internațional”, a afirmat avocatul.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut guvernului sud-coreean să accepte bărbații ca refugiați.

„Cei care solicită statutul de refugiat pentru a scăpa de persecuția politică și religioasă din țările lor de origine au dreptul la protecție în temeiul dreptului internațional”, se arată într-o declarație a unui grup sud-coreean.

Bărbații au contestat decizia Ministerului Justiției. Trei dintre ei urmează să afle ce a hotărât justiția pentru ei în data de 31 ianuarie.

În cazul în care instanța le pronunță în favoarea lor, Ministerul Justiției va trebui să examineze cererile bărbaților pentru statutul de refugiat.

Recrutarea militară reprezintă o problemă sensibilă în Coreea de Sud, unde serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații apți de muncă cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

În Rusia, bărbații care nu au împlinit 60 de ani și nu au antecedente penale sunt eligibili pentru recrutarea militară. Numai cei condamnați pentru infracțiuni sexuale împotriva minorilor, trădare, spionaj sau terorism sunt scutiți de mobilizarea militară.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării