main logo
1234

Tot mai mulți oameni mușcați de șerpi exotici în Marea Britanie

Numărul de oameni mușcați de șerpi exotici în Marea Britanie este în creștere, iar experții spun că acest lucru se datorează faptului că un număr tot mai mare de târâtoare non-native sunt ținute captive în case sub formă de animale de companie.

Tot mai mulți oameni mușcați de șerpi exotici în Marea BritanieFoto: descopera.ro

Un nou studiu a înregistrat 321 de mușcături de șarpe pe 300 de indivizi diferiți între 2009 și 2020, implicând 68 de specii diferite, adică aproximativ 30 în media pe an, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Datele au fost colectate prin înregistrările de întrebări privind mușcăturile de șarpe către Serviciul Național de Informare a Otrăvurilor (NPIS) din Marea Britanie.

Întrebările despre mușcăturile de viperă europeană, singurul șarpe veninos originar din Marea Britanie sau cazurile în care identitatea șarpelui era necunoscută nu au fost incluse în cifrele utilizate pentru acest studiu.

„Cele mai multe dintre aceste mușcături apar la degete, mâini și încheieturi, în urma interacțiunii deliberate de manipulare a persoanelor care păstrează șerpi ca parte a ocupației sau hobby-ului lor”, spune David Warrell, profesor de medicină tropicală la Universitatea Oxford din Marea Britanie, indică Science Alert.

Animale de companie periculoase

„În timp ce deținerea multor specii otrăvitoare necesită o licență specială în Regatul Unit, se recunoaște că unele persoane pot păstra acești șerpi în mod ilegal, ceea ce înseamnă că numărul real de răni exotice prin mușcături de șarpe poate fi subestimat.”

Cele 300 de persoane afectate au inclus 72 de copii (cu vârsta de 17 ani sau sub).

Dintre acești copii, 13 aveau 5 ani sau mai mici, dar niciunul nu a avut răni grave. Majoritatea mușcăturilor  (207 sau aproape două treimi) s-au întâmplat bărbaților.

Dintre toate persoanele mușcate, 15 aveau răni grave.

Cele 15 includ o singură situație de deces, cazul tragic al unui conservator de reptile care a murit după ce a fost mușcat de o cobra regală și care a supraviețuit anterior unei mușcături de la un șarpe mamba verde din est.

Pericolul de lângă noi

Se estimează că aproximativ 1 din 100 de gospodării din Marea Britanie deține acum un șarpe ca animal de companie, iar raportul este un indiciu al pericolelor care vin împreună cu menținerea unui astfel de animal în captivitate, chiar dacă aceste mușcături rămân un eveniment rar în general.

„Perspectiva de a fi mușcat de un șarpe exotic, non-nativ în Marea Britanie este încă îndepărtată, mușcăturile apar de obicei la cei care păstrează astfel de șerpi ca parte a ocupației sau hobby-ului lor”, spune Pardeep Jagpal, de la NPIS din Birmingham.

Potrivit raportului, nouă persoane au fost muşcate de două ori şi o persoană a avut ghinionul să fie muşcată de trei ori. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există peste 250 de specii de șerpi veninoși considerați „importanți din punct de vedere medical” în ceea ce privește daunele pe care le pot face cu mușcăturile lor.

Speciația șerpilor și gradul de periculozitate

Defalcând mușcăturile pe specii, 184 proveneau din familia de șerpi Colubridae (inclusiv șerpi hognose, șerpi regali și cobre de apă), 30 proveneau din familia Viperidae (inclusiv șarpele cu clopoței din vest, șarpele de diamant și cel  cap de aramă), iar 14 proveneau de la Familia Elapidae (cel mai frecvent cobre indiene, cobre monoclede și cobra regală).

NPIS oferă sfaturi de specialitate și îngrijire medicală în Marea Britanie celor care au suferit o mușcătură de șarpe, dar cercetătorii spun că cei care aleg să păstreze aceste animale ca animale de companie trebuie să accepte riscul de a fi mușcați ca „unul dintre pericolele proprietății”.

„Accesul rapid la sfaturi clinice de specialitate și disponibilitatea unui anti-venin adecvat sunt considerate importante atunci când apar aceste accidente”, spune Jagpal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării