main logo
535

Cercetătorii au descoperit că dozele mari de vitamina D nu sunt benefice

Mai multe cercetări sugerează că este timpul să renunțăm la vitamina D. Consumul în doze mari nu reduce riscul oaselor rupte, nu previne bolile de inimă, cancerul și nici pierderea memoriei.

Cercetătorii au descoperit că dozele mari de vitamina D nu sunt beneficeFoto: Radio Chișinău

Cele mai noi descoperiri – adăugate altor studii cu rezultate similare – ar trebui să pună capăt acestei dezbateri, au scris dr. Steven Cummings de la California Pacific Medical Center și Clifford Rosen de la Maine Medical Center Research Institute într-o nouă cercetare, transmite Știri.md cu referire la Radio Chișinău.

„Oamenii ar trebui să înceteze să ia suplimente de vitamina D pentru a preveni bolile grave”, iar medicii ar trebui să oprească examinările de rutină care provoacă îngrijorarea oamenilor. 

Pentru a aborda rapoartele științifice contradictorii, Dr. JoAnn Manson, șeful de medicină al Brigham and Woman, a început cel mai mare studiu de acest tip pentru a urmări o varietate de rezultate.

Cele mai recente rezultate compară fracturile osoase la cei care au luat fie o doză mare – 2.000 de unități din cea mai activă formă de vitamina D, numită D-3 – sau pastile în fiecare zi, timp de cinci ani. Suplimentele nu au redus riscul de fracturi de șolduri sau alte oase, a raportat LeBoff în New England Journal of Medicine.

În timp ce vitamina D și calciul funcționează cel mai bine împreună, ea a spus că nici 20% dintre participanții la studiu care au luat și un supliment de calciu nu au beneficiat de pe urma suplimentelor.

Totuși, LeBoff a avertizat că studiul nu a inclus persoane care ar putea avea nevoie de suplimente din cauza osteoporozei sau a altor tulburări sau pe cei cu deficiențe severe de vitamina D. 

Manson a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă există grupuri suplimentare cu risc ridicat care ar putea beneficia de pe urma suplimentelor.

În general, „aceste constatări răstoarnă dogmele și pun la îndoială valoarea screening-ului de rutină pentru nivelul de vitamina D din sânge și recomandările generale pentru suplimente”, a spus Manson. 

„Petrecerea timpului în aer liber, a fi activ fizic și a avea o dietă sănătoasă pentru inimă va duce la câștiguri mai mari în sănătate” pentru majoritatea oamenilor, potrivit Fox News.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării