main logo
1606

Un economist prognozează stabilizarea prețurilor la produsele petroliere

Economistul Veaceslav Ioniţă prognozează stabilizarea preţurilor la produsele petroliere în viitorul apropiat.

Un economist prognozează stabilizarea prețurilor la produsele petroliereFoto: monitorul.fisc.md

Potrivit Infotag, în emisiunea sa de autor de vineri, el a spus că, "deşi acum există o uşoară creştere a preţurilor la produsele petroliere, pe termen mediu se înregistrează un trend descendent", transmite Știri.md.

"În condiţiile în care 2023 este de aşteptat să fie dificil pentru economia globală, recesivă, nu există anumiţi factori care să conducă la o creştere a preţurilor la produsele petroliere. În 2023, este probabil să vedem o stabilizare a preţurilor.

În condiţiile crizei regionale, s-ar putea să avem o uşoară creştere în februarie, dar tendinţa este ca preţurile la produsele petroliere în lume să scadă.

Şi în Moldova vor scădea, pentru că s-au epuizat factorii de creştere a acestora prin impozite şi marje comerciale", apreciază Ioniţă.

El a reamintit că, după ce preţurile la benzină au atins un maxim istoric în iunie 2022, depăşind 33 de lei pe litru, preţurile au scăzut ulterior, iar în decembrie preţul mediu lunar a scăzut sub 23 de lei pe litru.

Potrivit expertului, preţul mediu lunar pentru ianuarie 2023 este de 24,02 lei, adică cu 1,22 lei mai mult decât cu o lună mai devreme.

Ioniţă a îndemnat guvernul, parlamentul, ANRE şi Consiliul concurenţei să îmbunătăţească sistemul de reglementare a preţurilor la produsele petroliere şi să reglementeze separat marja comercială pentru vânzările angro şi cu amănuntul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării