main logo
3247

Ucraina a confiscat activele unui milionar rus, născut la Chișinău

Tribunalul Districtual Pechersky din Kiev a decis confiscarea activelor din Ucraina, ai căror proprietari finali sunt deputatul Dumei de Stat ruse Alexandr Babakov, membru al Comitetului pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat ruse, Yevgeny Giner și așa-numitul „hoț în lege”, poreclit „Mișa Lujnețki”, Mihail Voevodin.

Ucraina a confiscat activele unui milionar rus, născut la Chișinău

Potrivit epravda.com.ua, au fost arestate cotele deținute în capitalul a cinci companii: Zhytomiroblenergo JSC (95,54%), Khersonoblenergo JSC (99,99%), Kirovogradoblenergo PJSC (72,9%), Chernivtsioblenergo JSC (96,78%) și Rivnooblenergo JSC (93,24%) (93,99%), transmite Știri.md, cu referire la Mold-street.

Active de 9,58 miliarde hrivne au fost confiscate

Aceste cote sunt deținute în diferite proporții de către VS Group Management LLC, compania olandeză VS Energy International N.V. și Washington Holdings B.V., unite în grupul VS Energy.

Arestarea se aplică și asupra valorilor mobiliare emise de:

- Fondul de investiții de risc nediversificat (PZNVIF) „Fondul de risc interregional”, cu o valoare nominală de 500 milioane hrivne ucrainene (UAH);

- PZNVIF „Infiniti Premium” – 250 milioane UAH;

- PZNVIF „Universal” – 1,2 miliarde UAH;

- PZNVIF „Premier” – 1,7 miliarde UAH;

- PZNVIF „Tehnologii ucrainene” – 1,25 miliarde UAH;

- PZNVIF „Renome” – 400 milioane UAH;

- PJSC „Compania ucraineană de inovare și financiară” (acțiuni în valoare de 2,05 miliarde UAH și obligațiuni în valoare de 150 milioane UAH);

- PJSC Premier Palace Hotel (acțiuni în valoare de 1,245 miliarde UAH și obligațiuni în valoare de 42,5 milioane UAH);

- New Financial Company LLC – obligațiuni pentru 800 milioane UAH.

Astfel, valoarea totală a titlurilor sechestrate este de 9,58 miliarde hrivne ucrainene sau circa 26 milioane de dolari.

Potrivit materialelor instanței, Babakov și partenerii săi sunt anchetați pentru crearea, conducerea unei comunități criminale sau a unei organizații criminale, precum și participarea la aceasta; fraudă; însuşirea, delapidarea sau deţinerea de bunuri prin abuz de funcţie; încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei; legalizarea (spălarea) bunurilor obținute pe cale penală; finanțarea terorismului; evaziune fiscală etc.

„În cursul anchetei preliminare, s-a stabilit că o organizație criminală organizată și reprezentată de cetățeni ai Federației Ruse și organizată de Alexander Babakov, Yevgeny Giner și Mihail Voevodin, a desfășurat activități ilegale sistematice pe teritoriul Ucrainei. Din 2001 și până în prezent”, se precizează în sentință.

Prin decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională din Ucraina, Babakov, Giner și Voevodin sunt incluși în lista persoanelor care fac obiectul unor măsuri economice personale și altor măsuri restrictive (sancțiuni).

Partener de partid cu Rogozin și omul lui Putin

Babakov, 59 de ani, născut la Chișinău, în perioada 2003-2007 a reprezentat Partidul naționalist Rodina al lui Dmitri Rogozin. În anii 2007-2011 a fost vicepreședinte al Dumei de Stat, fiind ales din partea Partidului Spravedlivaia Rossia. În 2011 Aleksandr Babakov a ieșit din această formațiune și a aderat la Frontul Popular, o mișcare pro-Putin.

În 2012 a fost numit de Putin reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru cooperarea cu organizațiile compatrioților din străinătate. Presa din Franța scria că, atunci când ocupa această funcție, a finanțat partidul francez de extremă dreapta Frontul Popular.

După ce, pe 20 martie 2014, Babakov a votat pentru anexarea de către Rusia a republicii autonome Crimeea din Ucraina, a fost sancționat de Uniunea Europeană, Canada și Elveția. În 2017, noi sancțiuni au fost aplicat de SUA, iar în martie 2022 – de UK.

În prezent, este vicepreședinte al Dumei de Stat din Rusia și deputat din partea fracțiunii parlamentare Spravedlivaya Rossiya – Za pravdu, fracțiune cu 28 de deputați din totalul celor 447 ai Dumei de stat. Este la al patrulea mandat de deputat.

A încercat să cumpere Centrala de la Cuciurgan (Moldgres)

Prosper om de afaceri, Babakov deține mai multe întreprinderi energetice și hoteluri în Ucraina. La Moscova, ar controla Temp-bank și cunoscutul club de fotbal ŢSKA. Averea sa a fost estimată la câteva sute de milioane de dolari.

15 ani în urmă Babakov a încercat să cumpere Centrala Electrică de la Cuciurgan, cel mai mare producător de energie electrică din Republica Moldova.

În 2016 numele lui Babakov a figurat în scandalul „Panama Papers”. Potrivit anchetei, între aprilie 2007 și septembrie 2011, Babakov, membru al Dumei de Stat, deținea 100% din acțiunile societății AED International Ltd din Insulele Virgine Britanice (BVI). În septembrie 2011, el a cedat compania fiicei sale, în vârstă de 23 de ani.

Mai mult decât atât, în conformitate cu registrele de stat ale Franței, familia Babakov deține un conac de lux nu departe de Versaille, fosta reședință a regilor francezi, dar și un apartament din Paris lângă Turnul Eiffel.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării