main logo
2137

Sturza: Sunt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoară

Fostul prim-ministru Ion Sturza susține că, deși pare paradoxal, dar sunt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoară decât cea trecută.

Sturza: Sunt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoarăFoto: zdg.md

Într-o scurtă analiză publicată pe pagina sa de Facebook, ex-premierul a scris despre două lucruri pe care îi interesează în mare parte pe moldoveni - războiul și prețul la gaz, transmite Știri.md.

"Moldova nu va fi implicată în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Rușii nu au cum să ajungă la Odesa. De acesta au grijă ucrainenii și partenerii din Occident. Nici guvernul de la Chișinău nu dă semne de implicare. Declarațiile și acțiunile sunt destul de precaute și moderate. Tiraspolul este "priponit" de o grupare militară ucraineană de circa 10 mii de oameni gata de acțiune. Nici în Vest nu stau cu mâinile-n sân. "În caz de... o graniță va fi închisă, alta deschisă", am încheiat citatul. Rușii știu", a scris Sturza.

Cât despre gaz, fostul prim-ministru susține că întreruperea gazului de către ruși este puțin probabilă. Potrivit lui, dacă acest lucru s-ar întâmpla, asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria, lăsând-o fără gaz și curent, dar și fără un venit constant.

"Prețul (conform contractului curent) va fi mai jos. De "vină" este formula mult criticată de unii. În perioada de iarnă, începând din noiembrie, parametrii se inversează - 70% din mixt reprezintă prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale. Luând în vedere faptul că prețul la petrol a scăzut în ultima perioadă constant și va mai scădea, putem să ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru Moldova de 40-50%.

Prețul la energia electrică va fi constant, poate ușor în scădere. Oricum este la jumătate față de cel din România. Prețul la carburanți scade și este cel mai jos din regiune.

Prețurile la materiile prime de bază - metale, lemn, chimicale - scad pe fondul unei încetiniri globale economice. Prețurile la alimente s-au stabilizat. La pozițiile-cheie - grâu, ulei - au început să scadă.

În caz că totuși din considerente care nu depind de Moldova livrările de gaz rusesc se vor sista, există posibilitatea de a aduce gaz pe gazoductul Iași-Chișinău. Da, puțin, dar suficient pentru ca consumatorii casnici de pe malul drept al Nistrului să treacă iarna.

Încasările la buget (în creștere cu 25%), rezerva valutară (3,5 miliarde de dolari), ajutorul extern (circa 600 milioane USD) sunt plasa de siguranță că țara are un minimum de resurse pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili.

Dar... toate aceste lucruri pot fi realizate cu două condiții. Prima: guvernul nu face greșeli (mari). E greu, dar trebuie să încerce, poate într-o  componență puțin schimbată. Și doi: moldovenii dau dovadă de înțelepciune și nu se lăsa provocați de tot felul de disperați - politicieni ratați, hoți de miliarde, fugari inculpați și trepădușii lor locali, mărunți și frustrați.

Adevărat, urmează condamnări, extrădări, confiscări. Pentru hoții, corupție, îmbogățire ilicită... Înțeleg, aici doare, dar moldovenii vor avea gaz la iarnă. Asta contează.

P.S. Anume astfel de "raport" au așteptat astăzi moldovenii la un an de la... Dar nu a fost să fie. Tradițional, până la noi dezastre, cu noi - miracole... Oare? Sănătate să aveți", a scris Sturza.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării