main logo
862

Spînu: În următorii trei ani vom vedea mai multe instalații eoliene

„Încă președintele Maia Sandu a anunțat interesul Republicii Moldova pentru a fi parte acestor proiecte nucleare.

Spînu: În următorii trei ani vom vedea mai multe instalații eoliene

Astfel, ca pe termen lung să ne asigurăm suficientă energie electrică”, a declarat Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

„Este din punctul meu de vedere regretabil că am mai avut o șansă la începutul independenței, dar care nu s-a materializat. Discuțiile au loc la nivel foarte înalt. Maia Sandu știu că este în discuții permanente pe acest subiect. Noi am continuat să discutăm la nivel tehnic, să vedem care sunt reglementările pe care trebuie să le avem. Colegii de la nucleara electrică au propus ca în perioada următoare să ofere niște burse pentru studenții de la UTM care să meargă în România și să învețe, să preia acea experiență pentru că în R. Moldova nu o avem aproape deloc. Și, încet-încet să ajungem ca să fim pregătiți pentru astfel de proiecte”, a adăugat Spînu.

Totodată, vicepremierul Republicii Moldova a menționat că aceste investiții și tipuri de parteneriate nu se vor întâmpla repede și că este nevoie de acțiuni astăzi pentru a asigura viitoarele generații, țara cu resurse energetice sigure și care să nu mai depindă de anumite voințe politice dăunătoare statului nostru. 

„La începutul verii suntem gata să lansăm licitațiile pentru proiectele mari de resurse regenerabile. Obiectivul nostru este ca până în 2025 să avem minim 30 la sută din energia consumată de țara noastră, să fie produsă din resurse regenerabile. Pasul mare va fi făcut anul acesta, noi vom da avize și schema cea de sprijin din partea statului pentru proiecte mari. Vom ajunge să semnăm contracte de peste 120 de Megawați de producere de energie din resurse regenerabile. În următorii trei ani vom merge pe câmpurile din R. Moldova si vom vedea mai multe instalații eoliene și panouri fotovoltaice,” a mai spus ministrul Infrastrcuturii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării