main logo
1122

Spînu: Gazul acum e mai ieftin, dar nu este în cantități suficiente

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că pe piaţa gazelor naturale, la momentul actual, nu se găsesc cantități de gaz suficiente, dar Moldova are stocul necesar suplinit.

Spînu: Gazul acum e mai ieftin, dar nu este în cantități suficienteFoto: știri.md

„Trebuie să înțelegem, că traderii sau cei care vând gazul, la fel nu vor să-l vândă ieftin, așteaptă ca prețul să crească. Și dacă ne uităm la temperaturile de afară, în februarie se așteaptă temperaturi mai joase. Și cumva, pe piață este o așteptare, că prețul gazului va crește în luna respectivă”, a declarat Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

La fiecare licitație cumpărăm 5 mil. de metri cubi, 2 mil. de metri cubi. Au fost câteva zile în care am reușit să cumpărăm un pic mai mult, pentru că nu găseam pe piață acel gaz. Și permanent încercăm să găsim cel mai bun preț.

Eu am publicat graficul în care am arătat, în fiecare zi, când s-a cumpărat, care a fost diferența dintre prețul de piață și prețul nostru de achiziție, și se vede, că am cumpărat în marea majoritate a cazurilor sub prețul de piață. Și acum la fel am cumpărat cu aproximativ 630 de dolari, o cantitate, iarăși, care la un moment dat a fost mai mic decât prețul de piață”, a spus Andrei Spînu.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că începând cu luna februarie consumatorii ar putea plăti cu 10% mai puțin pentru un metru cub de gaze naturale.

Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție, ca urmare a interesului sporit al populației și al dezbaterilor apărute în spațiul public referitor la existența premiselor de scădere a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău anunță că este „profund dezamăgit de prestația de ieri și răspunsurile oferite” de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu la situația din domeniul energetic. „În plină criză, cheltuim gaz la preț de 1500 $, când pe piață e de două ori mai ieftin”, a declarat Plîngău.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a întrebat Guvernul de ce nu este revizuit tariful la gaz, dacă la bursa prețul e de 600 de dolari. „Noi continuăm să procurăm 1000 de m³ cu un preț de până la 1300 de dolari, iar prețul pentru 1 m3 rămâne să coste în factură aproape 30 de lei cu TVA”, afirmă Ceban.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării