main logo
1585

Slusari, despre embargoul rusesc: Important acum ar fi reacția autorităților

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, vine cu un comentariu privind embargoul rusesc asupra produselor vegetale din Republica Moldova și spune că acum important ar fi reacția autorităților la situația din sectorul agrar, care se agravează pe zi ce trece.

Slusari, despre embargoul rusesc: Important ar fi reacția autoritățilorFoto: știri.md

Alexandru Slusari susține că despre această decizie a Federației Ruse cunoștea de acum o lună și spune că despre această intenție cunoșteau fostul și actualul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite Știri.md.

"Nu am de gând să justific ANSA, care așa și a rămas o instituție nereformată și plină de corupție, chiar dacă au venit vremurile bune. Dar dacă există cineva, care crede că musca orientală și molia răsăriteană s-au concentrat din momentul începutului războiului în Ucraina exclusiv în fructele de pe malul drept al Nistrului, acesta fie un agent de influența, fie pacientul psihiatrului. 

Apropo, salutări celor din Chișinău, care au cochetat timp de un an cu Transnistria. Krasnoseliski și Ignatiev au susținut activ decizia privind blocarea fructelor moldovenești pentru exportul în Rusia. Cu motivarea acestei deciziei totul este mai mult decât clar. Au așteptat momentul aproape de recoltare a merelor.

Dar foarte important acum ar fi reacția autorităților noastre la situația în sectorul agrar, care se agravează pe zi ce trece. Embargou, care va intra în vigoare din 15 august, este încă un argument forte pentru introducerea stării de urgență în agricultură.

Știu precis că în cadrul guvernului există un grup de oameni, care au o abordare sfidătoare față de domeniul agrar și care au confundat țara cu ONG-urile. 

Dânșii încearcă să convingă societatea că nu există probleme în ramura agricolă și se opun vehement instituirii stării de urgență. Se vor trâmbița acum că pomicultorii deja au diversificat piețele și exportă toate merele în Europa și Orientul Mijlociu. Este un narativ fals. Nu poate fi la moment mărul nostru competitiv în UE, piață căreia este dominată de mărul polonez, subvenționat la 40% din prețul de cost. 

În țările Orientului Mijlociu pot fi exportate cantități limitate de mere de câteva soiuri. Cu Egipt, țara de perspectivă enormă pentru fructele noastre, așa și nu avem acordul de liber schimb, în pofida promisiunilor triumfaliste, care eu personal le ascult mai mult de 10 ani", spune Slusari.

Potrivit fostului deputat, acum rolul crucial la nivel guvernamental aparține ministrului Agriculturii și este necesar de a aplica urgent planul de susținere a agricultorilor afectați de secetă și embargoul rusesc, care a fost propus de Asociația Forța Fermierilor. 

"Marea majoritatea măsurilor din acest plan nici nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat. Deși, introducerea stării de urgență ar ajuta autorităților să negocieze cu partenerii externi atragerea unor resurse pentru acoperirea financiară parțială a pierderilor fermierilor. Este un test important pentru guvernare în raport cu producătorii agricoli, mulți dintre care au susținut la ultimul scrutin PAS", a mai spus Slusari.

Reamintim că din 15 august, Rusia introduce restricții temporare la importul de produse vegetale din Republica Moldova din cauza încălcării repetate a cerințelor de carantină. Decizia a fost luată de Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) "în legătură cu situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul Republicii Moldova".

De asemenea, Asociația Forța Fermierilor insistă pe introducerea până la 1 septembrie a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale a unor facilități pentru agricultorii afectați. Or, în urma inspectării câmpurilor, s-a constatat o stare dramatică a recoltei de porumb și floarea soarelui.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării