main logo
1358

Schimbarea prețului de achiziție a gazului: ANRE vine cu precizări

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu precizări în contextul modificării formulei contractuale de formare a prețului de achiziție a gazului.

Schimbarea prețului de achiziție a gazului: ANRE vine cu precizăriFoto: știri.md

ANRE precizează că prețul de achiziție se stabilește lunar în funcție de indicatorii platformei olandeze de tranzacționare TTF și a componentei mixului de produse petroliere, transmite Știri.md.

"Pentru trimestrele I și IV ale anului calendaristic, formula prevede 30% preț referință stabilit de indicatorii Front Month de pe platforma TTF și 70% mixul de produse petroliere. Pentru trimestrele II și III, formula se inversează, după cum urmează: 70% preț referință platforma TTF și 30% mixul de produse petroliere.

În condițiile anului 2022, când prețul de bursă urmează un trend continuu ascendent, inversarea formulei pentru trimestrele I și IV ale anului curent, asigură pentru SA "Moldovagaz" un preț de achiziție mai mic decât în trimestrul II și III, cât și o diferență substanțială față de alternativele din piață. Specificăm că, în luna octombrie, prețul pentru furnizorul din Republica Moldova este de 1.074$/1.000m3, față de 1.883$/1.000m3 în luna septembrie, până la modificarea formulei.

Totodată, ANRE menționează că Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale prevede că prețurile de furnizare pentru consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului. Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA "Moldovagaz" pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente", se arată într-un comunicat de presă.

ANRE mai menționează că modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor nu are un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori, impactul fiind deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.

De asemenea, Agenția asigură cetățenii de corectitudinea efectuării tuturor calculelor, astfel ca prețurile achitate de consumatorii finali să fie corecte și să asigure securitatea aprovizionării populației cu gaze naturale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării