main logo
1355

Rusia interzice importul produselor vegetale din Republica Moldova

Rosselhoznadzor interzice, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”.

Rusia interzice importul produselor vegetale din Republica Moldova

Anunțul a fost făcut de consilierul directorului serviciului fitosanitar rus, Iulia Melano, citată de RIA Novosti, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

”Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022... 

Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a spus Melano.

Astfel, restricțiile se vor extinde asupra tuturor raioanelor din R. Moldova, cu excepția Dubăsariului și a raioanelor din regiunea transnistreană. De asemenea, rușii interzic importurile din UTA Găgăuzia, precum și din municipiile Chișinău și Bălți.

Melano a amintit că, pe 5 martie, Rosselhoznadzor a ridicat toate restricțiile la importul de produse reglementate din R. Moldova fără a ține cont de restricțiile la întreprinderile producătoare.

”Anterior, mecanismul de aprovizionare era regionalizarea teritoriului Moldovei, care presupune furnizarea de produse doar din zone curate de carantină și întreprinderi certificate. Din 15 august, Rosselhoznadzor este nevoit să revină la muncă în acest format” a adăugat ea. .

În 2022, Moldova a exportat în Rusia 168 de mii de tone de produse vegetale, cel mai mare volum fiind reprezentat de mere, prune, struguri și cireșe.

Azi dimineață, Rosselhoznadzor declara că ”a depistat” în 2021 și 2022 93 de fapte de detectare a 11 tipuri de obiecte de carantină în produse vegetale care au venit din R. Moldova pe teritoriul Rusiei.

Citește și: Rosselhoznadzor recomandă impunerea unor restricții la produsele moldovenești

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării