main logo
702

Precizările ANRE privind deconectările energiei în unele puncte ale Apă-Canal

În contextul recentelor declarații lansate în spațiul public privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu un șir de precizări.

ANRE, despre deconectările energiei în unele puncte ale Apă-CanalFoto: Colaj Știri.md

ANRE precizează că, recent, în strictă conformitate cu legislația în vigoare, au fost aprobate tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care au intrat în vigoare la 13 ianuarie curent, transmite Știri.md.

Agenția notează că tarifele în cauză acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și al pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 milioane de lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 milioane de lei.

Cu referire la datoriile create pentru consumul de energie electrică de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, la situația din 1 ianuarie 2023, Agenția remarcă faptul că, în tariful anterior, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 203 din 19 mai 2017 pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”, au fost incluse cheltuieli pentru energia electrică în mărime de 134,3 milioane de lei. Ulterior, în perioada 2019-2021, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 milioane de lei.

În concluzie, Agenția subliniază următoarele: atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. 

ANRE mai afirmă că „orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator”.

În context, Agenția încurajează atât administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat, să identifice soluții în comun cu Î.C.S. „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică.

Totodată, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada 2020-2022.

Ion Ceban a atenționat, în dimineața zilei de joi, 23 ianuarie, că riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare în continuare.

Ulterior, Premier Energy a anunțat că, începând cu data de 26 ianuarie curent, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Premierul a solicitat autorităților competente să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către „Apă-Canal”.

Edilul Capitalei a anunțat că Sectorul rețele de apă Râșcani și Sectorul rețele de apă Botanica au fost deconectate de la energia electrică și a cerut convocarea imediată a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Într-un final, Premier Energy a decis amânarea până la data de 1 februarie 2023 a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării