main logo
1079

OPCOM România ar putea deveni operatorul de piață electrică din Moldova

Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM) ar putea deveni operatorul de piață electrică din Republica Moldova.

OPCOM România ar putea deveni operatorul de piață electrică din MoldovaFoto: Fb.com/Transelectrica

Subiectul a fost discutat joi, 26 ianuarie, de către conducerea Transelectrica SA din România cu Andrei Spînu, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, aflat într-o vizită în cadrul companiei pe tema consolidării colaborării în domeniul energetic, transmite Știri.md.

În cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunității de extindere a OPCOM, filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova. 

La discuții au luat parte Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum și Victor Ionescu, directorul general OPCOM. 

Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuțiilor găzduite miercuri, 25 ianuarie 2023, de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperării energetice dintre România și Republica Moldova prin proiecte concrete. 

Președintele Directoratului, Gabriel Andronache, a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicată proiectelor de interconectare energetică, susținând principalele priorități bilaterale în ceea ce privește transportul energiei electrice. 

Pe masa discuțiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluțiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bălți (MD), precum și soluțiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale și rețele electrice). 

Totodată, printre subiectele tratate s-a numărat și stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica și-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziția operatorului de transport și sistem din Moldova expertiza necesară îndeplinirii pașilor de conformitate. 

Vizita delegației de nivel înalt din Republica Moldova reconfirmă parteneriatul puternic și sprijinul pe care Transelectrica este pregătită să-l acorde R. Moldova în eforturile de asigurare a securității energetice. 

Alături de vicepremierul Spînu, din delegația Moldovei au făcut parte Constantin Borosan, secretar de stat, Eliza Postolachi, șef de Cabinet viceprim-ministru, Carolina Novac, consilier prim-ministru, Victor Bînzari, director general interimar SA Energocom, Sergiu Aparatu, administrator interimar Î.S. Moldelectrica, Alexandru Săndulescu, înalt consilier UE în domeniul energetic, Mihaela Manoli, ministru-consilier, și Roxana Samson, secretar I. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării