main logo
1063

Majorarea prețului la energie: Explicațiile unui reprezentant ANRE

Șeful Secției tarife și analize din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Cașu, susține că majorarea prețului la curentul electric are loc din cauza creșterii costului serviciului de distribuție a curentului.

Majorarea prețului la energie: Explicațiile unui reprezentant ANREFoto: Orhei TV

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde a precizat că se încearcă păstrarea unui echilibru între „între dorința furnizorilor de a încasa venituri mai mari și costul real al energiei electrice”, transmite Știri.md.

„Trebuie să păstrăm un echilibru între dorința furnizorilor de a încasa venituri mai mari și costul real al energiei electrice. Dacă ne referim la aprobarea prețurilor care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, atunci impactul major se datorează creșterii costului serviciului de distribuție care este acceptat în componența venitului reglementat al furnizorilor. 

Iar dacă ne referim la majorările anterioare, atunci au fost condiționate de creșterea costurilor aferente procurării energiei electrice și de ajustare a cantității de energie electrice care urmează a fi furnizată consumatorilor finali”, a declarat Sergiu Cașu, șeful Secției tarife și analize a ANRE.

Acesta a mai precizat că la baza solicitărilor furnizorilor de energie de a majora prețul curentului electric sunt mai mulți factori.

„Ceea ce stă la baza solicitărilor înaintate de către furnizori sunt condițiile metodologiei care prevăd recuperarea costurilor aferente transportului energiei electrice, aferente distribuției energiei electrice, aferente procurării energiei și celei din urmă aferente prestării serviciilor de furnizare. Aceste componente, în cazul în care suferă modificări esențiale ce depășesc pragul de 1%, atunci ei sunt în drept să înainteze solicitări de ajustare a prețului”, a punctat Sergiu Cașu.

În context, Eugenia Gusilov, fondatoarea Centrului Energetic al României (ROEC), a menționat că prețul final extrem de majorat pe care îl achită consumatorii din Republica Moldova este și din cauza gestiunii proaste a sectorului energetic de-a lungul independenței statului.

„Trebuie să ne așteptăm la o perioadă destul de dificilă în acest an și în următorii doi ani, trei ani cel mult. Dincolo de consecința atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, pentru că asta plătim acum cu toții, inclusiv cetățenii Ucrainei și cetățenii Republicii Moldova, dincolo de această cauză, care este prima și cea mai importantă, mai plătim și prețul unei gestiuni proaste a sectorului energetic, atât în Republica Moldova după 30 de ani în care nu s-au făcut investiții în soluții alternative”, a spus Eugenia Gusilov.

Precizăm că, consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai mult pentru energia electrică. Agenția Naţională a aprobat miercuri, 30 noiembrie, noile tarife care sunt mai mari cu un leu și 14 bani, pentru locuitorii din raioanele de centru și sud, și cu 79 de bani, pentru cei din din nord. Decizia intră în vigoare vineri, 2 decembrie.

Tarifele aprobate de ANRE sunt însă mai mici decât cele cerute de furnizori. Bunăoară, Premier Energy a solicitat 6,38 lei și FEE-Nord – 5,68 lei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării