main logo
462

Legea privind comerțul electronic ar putea fi modificată și completată

Legea privind comerțul electronic ar putea fi modificată și completată. Un proiect prin care sunt propuse mai multe amendamente a fost prezentat pentru consultări publice.

Legea privind comerțul electronic ar putea fi modificată și completatăFoto: Datahost/Imagine simbol

Documentul prevedere substituirea sintagmei comerț electronic din tot textul legii cu cea a serviciilor societății informaționale, la forma gramaticală corespunzătoare, deoarece termenul de comerț electronic este asociativ Legii comerțului interior nr. 231/2010, lege, care stabilește crearea cadrului juridic corespunzător desfășurării activităților de comerț și principiile generale de desfășurare a activităților de comerț pe teritoriul Republicii Moldova, formele comerțului și tipologia unităților comerciale, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Autorii inițiativei susțin că sintagma comerțul electronic este cuprinsă în titlul Legii nr. 284/2004, însă, noțiunile și terminologia sunt caracteristice serviciilor societății informaționale, prin urmare fiind modificat însuși titlul legii.

Totodată, noțiunea ”intermediar în comerțul electronic” se expune în redacție nouă – ”intermediar în raporturi de servicii a societății informaționale – persoană fizică sau juridică ce acordă altor subiecți ai raporturilor de servicii a societății informaționale servicii legate de organizarea și dirijarea sistemelor și rețelelor informaționale în cadrul raporturilor de servicii a societății informaționale, inclusiv de transmitere, obținere și stocare a informației în formă electronică.”

Deoarece aspectele legate de încheierea contractelor la distanță actualmente sunt reglementate de Codul civil, a fost abrogat articolul 24 ”Regimul juridic al contractelor încheiate prin mijloace electronice”.

Totodată,  Legea este completată cu un articol nou - ”Confirmarea ofertei destinatarului”, care prevede că în cazul în care destinatarul trimite prin mijloace electronice oferta de a contracta sau acceptarea ofertei de a contracta, făcute de furnizorul de servicii, furnizorul de servicii are obligația de a confirma primirea ofertei sau, după caz, a acceptării acesteia, în unul dintre următoarele moduri:

- trimiterea unei dovezi de primire prin poștă electronică sau printr-un alt mijloc de comunicare individual echivalent, la adresa indicată de către destinatar, fără întârziere;

- confirmarea primirii ofertei sau a acceptării ofertei, printr-un mijloc echivalent celui utilizat pentru trimiterea ofertei sau a acceptării ofertei, de îndată ce oferta sau acceptarea a fost primită de furnizorul de servicii, cu condiția ca această confirmare să poată fi stocată și reprodusă de către destinatar.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării