main logo
465

Guvernatorul BNM: Inflația în Republica Moldova a ajuns la 31,8%

Inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 31,8% la finele lunii iunie. Datele au fost comunicate de guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu, în cadrul prezentării celui de-al treilea raport asupra inflației pentru anul 2022. Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM: Inflația în Republica Moldova a ajuns la 31,8%Foto: agora.md

Potrivit lui Armașu, în trimestrul întâi, rata medie a inflație a fost de 19,1%, iar in trimestrul doi 29,3%, transmite Știri.md cu referire la Agora.

În lunile octombrie-noiembrie, aceasta ar putea crește până la 34.7%, după care inflația va merge pe un trend descendent.

„Dacă să ne uităm la evoluția fiecărei componente a indiciului mediu de consum, traiectoria cea mai înaltă o au combustibilii, urmat de prețurile reglementate, după care prețurile la produsele alimentare și inflația de baza”, susține guvernatorul BNM.

Printre cauzele care a dus la creșterea fulminantă a inflației se numără condițiile externe și anume de evoluția prețurilor la nivel internațional, în special produsele alimentare.

Astfel, ridicarea până la 21.5% a ratei de bază ar putea fi ultima decizie de restricționare a politicii monetarei, pe parcursul acestui an. Detalii aici.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării