main logo
1853

Frauda bancară: Urmărirea penală în privinţa ex-angajaților BNM, încheiată

Urmărirea penală în privinţa unui ex-guvernator şi doi ex-viceguvernatori ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), vizați în cadrul furtului miliardului, a fost încheiată.

Frauda bancară: Urmărirea penală în cazul ex-angajaților BNM, încheiatăFoto: tv8.md

Potrivit informației, aceştia sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, transmite Știri.md.

La această etapă a urmăririi penale, având în vedere probatoriul administrat, procurorii de caz au disjuns din dosarul de bază denumit generic „Frauda bancară” materialele cauzei penale în privinţa unui ex-guvernator şi a unui ex-viceguvernator al BNM, urmărirea penală în privinţa cărora a fost terminată.

În cazul unui alt ex-viceguvernator al BNM, precizăm că, la moment, urmărirea penală în privinţa acestuia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament peste hotarele ţării, circumstanţe constatate prin documentele medicale prezentate de către avocatul său.

Aşadar, potrivit actului de învinuire, în anul 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi viceguvernatori, acționând în interesele organizației criminale conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Precizăm că, conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus de Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul, la rândul său, controla de facto prin intermediul unor persoane interpuse băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, în 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatori ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Aşadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă de circa 2.544.782.105,6 lei și să-i integreze în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

Subsecvent, informăm că, în procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere suma prejudiciului de 13.583.717.000 de lei, cauzată prin infracțiune.

La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în sumă de 22.929.882.634,52 lei.

Subsecvent, procurorii anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, în valoare totală de 1.684.072,01 lei și, respectiv, pe bunurile ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de 2.480.660,3 lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării