main logo
434

Fondul de subvenționare al agriculturii: Ce îi nemulțumește pe fermieri

Cu circa 89 de milioane de euro Republica Moldova își propune să subvenționeze întregul sector agricol al țării. O sumă derizorie, spun experții. Potrivit lor, este nevoie de cel puțin de 300 de milioane de euro.

Fondul de subvenționare al agriculturii: Ce îi nemulțumește pe fermieriFoto: Accent TV

În condițiile secetei, problema s-a acutizat și mai mult, iar autoritățile, pe alocuri, vin doar cu promisiuni, transmite Știri.md.

Agora a analizat programele de subvenționare oferite de stat, i-a contactat pe reprezentanții domeniului agricol pentru a vedea cum în opinia lor aceste mecanisme pot fi îmbunătățite și reamintim  cum nemulțumirile agricultorilor le-au determinat pe guvernanți să-și revizuiască politicile. 

În prezent, statul oferă cinci programe de subvenționare, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Este vorba despre: 

1) subvenții post investiționale;

2) subvenții în avans pentru proiecte start-up;

3) subvenții în avans pentru proiecte de dezvoltare rurală;

4) subvenții în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare;

5) plăți directe per cap de animal. 

Ex-ministru al Agriculturii: Valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural - derizoriu

Menționăm că banii pentru subvenții sunt alocați din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR). Anul trecut, valoarea acestuia era de 1 miliard 100 de milioane de lei, iar în 2022 acesta însumează 1 miliard 750 de milioane de lei sau circa 89 de milioane de euro. Potrivit AIPA, în primele șase luni ale acestui an, din suma menționată mai sus, au fost alocați circa 819 milioane lei sau aproximativ 42 de milioane de euro. Chiar și așa, unii experți spun că valoare fondului este foarte mică. Citește mai departe aici.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării