main logo
710

Denunț la PG pe modul emiterii autorizației de mediu pentru Uzina din Râbnița

Denunț la Procuratură pe modul emiterii autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Autorul sesizării este președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău. În opinia lui Plîngău, decizia prin care se acordă Uzinei autorizație este ilegală. așa că solicită pornirea urmării penale.

Denunț la PG pe emiterea autorizației de mediu pentru Uzina din Râbnița

„Prezentul denunț vizează acțiunile ilegale ale membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, materializate prin dispozițiile emise în perioada declarării stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova – de prelungire în mod repetat a autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor nr. AM 22042911 din 03.05.2022 și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe nr. P-2171/2022, eliberate pentru SATD ,,Uzina Metalurgică Moldovenească”!, spune Plângău, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Potrivit președintelui Platformei DA, prin aceste acțiuni, a fost săvârșit exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

„În argumentarea denunțului specificăm că atribuțiile CSE nu sunt nelimitate, ci doar cele atribuite de lege și Parlament prin instituirea stării de urgență. Atribuțiile și măsurile invocate sunt de competența Parlamentului, exercitarea sau întreprinderea altor măsuri nedelegate și neatribuite CSE – constituie excese de putere din partea membrilor CSE.

În speță, derogarea de la prevederile Legii nr. 1515/1993 privind protecția mediul înconjurător, ale Legii nr. 1422/1997 privind protecția aerului atmosferic și ale anexei nr. 1 la legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, putea fi admisă doar de către Parlament, deoarece aceste acte normative constituie Legi. Doar entitatea care a adoptat actul normativ (Parlamentul), are împuternicirea de a deroga de la prevederile acestuia, sau de a stabili în lege dispoziții speciale prin care destinatarului legii să îi fie acordată împuternicirea de a deroga.

Specificăm și reiterăm că, în perioada de referință, Parlamentul Republicii Moldova a fost unul pe deplin funcțional, nefiind identificate situații în care adoptarea de către acesta a legilor ar fi fost periclitată de motivele care au determinat instituirea stării de urgență. Domeniul în care a intervenit CSE, excedă cadrul legal pentru care aceasta a primit împuternicirile de la Parlament!, menționează Dinu Plîngău.

Politicianul mai atenționează că prelungirea neautorizată și contrar legii a autorizației, acutizează pericolul ecologic, a cărei activitate nu corespunde prevederilor Legilor naționale. „Or, amintim organului de urmărire penală că în spațiul public au fost făcute investigații potrivit cărora rata incidenței maladiilor oncologice la Rîbnița întrece 1,5 ori media, această cifră fiind una alarmantă, susține Plîngău.

„Mai mult ca atât, acțiunile de lobare a intereselor SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească” afectează grav libera concurență pe piața din Republica Moldova prin menținerea monopolului pe piața relevantă și stimularea acțiunilor de dumping, fapte contrare concurenței libere”, mai subliniază Dinu Plîngău.

Am solicitat un comentariu de la Guvern. Purtătoarea de cuvânt, Anastasia Taburceanu, susține că decizia este complet legală, iar politicianul, deși spune că hotărârea contravine legii, nu aduce niciun argument. 

Autorizația de mediu privind gestionarea deșeurilor, eliberată pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, a fost prelungită pentru încă o lună prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), condusă de prim-ministra Natalia Gavrilița. Conform dispoziției, emise în data de 30 septembrie, valabilitatea Autorizației de mediu se prelungește până în 31 octombrie.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării