main logo
571

Cum au fost gestionaţi banii pentru gestionarea crizei refugiaților

În perioada 24 februarie - 31 decembrie 2022 în bugetul de stat au fost încasate mijloace bănești în formă de donații din partea persoanelor fizice și juridice în sumă de 290,2 milioane lei, destinate pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Cum au fost gestionaţi banii pentru gestionarea crizei refugiaților

Potrivit Ministerului Finanţelor 31,1 milioane lei constituie donații din surse interne, iar 259,1 milioane lei - din surse externe, dintre care - 41,2 milioane lei donate de către Ministerul Finanțelor al Lituaniei pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice întru acordarea compensațiilor persoanelor refugiate, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De unde au venit cele mai mari donaţii

Din surse externe, cele mai mari volume de mijloace financiare au fost donate de: Agenția Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internațională (Sida/Asdi) – 69,1 milioane lei; Departamentul Afacerilor Externe al Elveției – 60,6 milioane lei; Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania – 24,8 milioane lei; Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională – 2,1 milioane lei; Ministerul Finanțelor al Republicii Estonia – 2,0 milioane lei și alți donatori.

De asemenea, au fost acumulate donații prin intermediul ambasadelor Republicii Moldova la Tokyo – 36,8 milioane lei și în China - 0,4 milioane lei.

Pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, prin intermediul fondurilor de urgență ale Guvernului au fost repartizate mijloace financiare în sumă de 492,5 milioane lei, dintre care 38,6 milioane lei din fondul de rezervă și 453,9 milioane lei din fondul de intervenție.

Principalul beneficiar - Ministerul Afacerilor Interne

Cea mai mare sumă - de 363,9 milioane lei a fost destinată pentru acordarea sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, Ministerului Afacerilor Interne (319,8 milioane lei), Ministerului Apărării (42,7 milioane lei) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale (1,4 milioane lei).

Potrivit Ministerului Finanţelor la 31 decembrie 2022 din suma totală alocată în aceste scopuri au fost executate 358,5 milioane lei.

O sumă de 57 milioane lei a fost pentru întreținerea centrelor de plasament temporar a refugiaților deschise de autoritățile publice locale de nivelul I și II. Conform Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale capacitatea totală a centrelor de plasament temporar ale autorităților locale este în număr de 10.959 locuri. La situația din 31.12.2022 din suma totală alocată în aceste scopuri au fost executate 41,6 milioane lei.

Circa 40,8 milioane lei au fost pentru acordarea ajutorului umanitar Ucrainei, din care au fost cheltuite 39,2 milioane lei. 

Sume importante au fost alocate pentru acoperirea costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați, pentru completarea rezervelor de stat și de mobilizare Agenției Rezerve Materiale, pentru sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate autorităților publice locale, pentru întreținerea centrelor de adăpost temporar a refugiaților şi pentru transportarea refugiaților.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării