main logo
5078

Ce raioane din Republica Moldova nu au nimerit sub embargoul rusesc

Din 15 august, Rusia introduce restricţii temporare la importul de produse vegetale din Republica Moldova din cauza încălcării repetate a cerințelor de carantină.

Ce raioane din Republica Moldova nu au nimerit sub embargoul rusesc

Decizia a fost luată de Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), "în legătură cu situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul Republicii Moldova", transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Măsura vine doar la o zi după ce Rosselhoznadzor a emis un comunicat în care susţinea că în anii 2021 și 2022, în produsele vegetale primite din Moldova au fost 93 de cazuri de detectare a 11 tipuri de dăunători periculoşi şi că în luna iulie a avertizat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentară (ANSA) despre riscul introducerii de restricţii, dacă problemele nu sunt eliminate.

Astfel au fost interzise spre import în Rusia produsele agricole din raioanele: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.

Singurul raion ocolit de noul embargou ruesc este Dubăsari, dar şi raioanele din regiunea separatistă.

„Partea moldovenească a fost informată în mod repetat de acest lucru de către Rosselkhoznadzor. Cu toate acestea, nu a existat un răspuns adecvat din partea lor. Măsurile luate de partea moldovenească pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și ruse la furnizarea de produse reglementate către Federația Rusă sunt insuficiente. Având în vedere cele de mai sus, pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină, se introduc restricțiile de mai sus”, a spus consiliera șefului Rosselhoznadzor, Iulia Melano.

Potrivit Rosselhoznadzor în iulie 2022, au fost detectate 13 cazuri de 5 tipuri de obiecte puse în carantină pentru țările membre ale Uniunii EuroAsiatice:
- Molia răsăriteană Grapholitha molesta (Busck);
- Musca orientală a fructelor Bactrocera dorsalis Hend;
- Putregai brun de monilioză Monilinia fructicola;
- musca de fructe mediteraneene Ceratitis capitata Wiedemann;
- Ambrosia artemisiifolia Ambrosia artemisiifolia L.

De notat că pe parcursul lunii iulie, Rosselhoznadzor a publicat comunicate referitor la patru cazuri de depistare a moliei răsăritene - Grapholita molesta Busck în loturi de fructe din Moldova. În două cazuri dăunătorul a fost depistat în loturi de cireşe, iar câte unul în loturi cu mere şi piersic.

ANSA deocamdată nu a comentat decizia anunţată de Rosselhoznadzor şi motivele invocate de autoritatea rusă.

În martie 2022, Rosselhoznadzor a ridicat toate restricțiile la importul produselor moldovenești de origine vegetală în Rusia, fără a ține cont de restricțiile impuse unor întreprinderi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării