main logo
616

Banca Națională prognozează o inflație medie anuală de 20% în 2023

Banca naţională a Moldovei (BNM) prognozează o inflaţie medie anuală în 2022 la nivelul de 34,3%, iar în 2023 - de 20%.

Banca Națională prognozează o inflație medie anuală de 20% în 2023Foto: știri.md

Potrivit Infotag, noile informaţii, din cea de-a treia prognoză a inflaţiei de la începutul anului 2022, au fost prezentate marţi de guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, transmite Știri.md.

În cea de-a doua prognoză a indicelui preţurilor de consum, BNM a indicat o inflaţie medie anuală în anul curent de 27,3%, iar în 2023 - de 16,5%, majorând semnificativ valoarea prognozei sale anterioare la începutul anului 2022.

Guvernatorul BNM a spus că şi alte bănci centrale din regiune îşi înăspresc politicile monetare, citând ca exemplu Polonia, România, Ungaria şi Cehia.

Referindu-se la motivele inflaţiei mari, care a atins o valoare anuală de 31,8%, ţinând cont de luna iunie, Armaşu a spus că aceasta se datorează creşterii preţurilor la două categorii de bunuri: alimente şi resurse energetice.

"Creşterea preţurilor la produsele petroliere în Moldova în ultimele 12 luni a ajuns la 65,7%, la alimente - 34,3%", a spus el.

Armaşu a adăugat că indicatorul impactului costului produselor alimentare asupra indicelui preţurilor de consum în Moldova a fost de 12,6%, preţurile reglementate de stat (gaze, căldură, energie electrică) - 8,6%, iar produsele petroliere - 3,7%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării