main logo
2043

Mașina electrică: Cât îi scade autonomia când vine frigul

Eficiența mașinilor electrice este influențată de temperaturile foarte scăzute: afectează performanța bateriei, astfel că autonomia este redusă și vei fi nevoit să o încarci mai des.

Mașina electrică: Cât îi scade autonomia când vine frigulFoto: unica.md

Anumiți producători, cum ar fi Renault, pun la dispoziție calculatoare online care îți permit să afli la ce autonomie trebuie să te aștepți când temperaturile scad, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Un alt aspect important de luat în calcul este legat de baterie. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât are un risc mai mare de a pierde autonomie.

Temperaturile scăzute afectează negativ bateriile mașinilor electrice deoarece acestea se bazează pe reacții chimice pentru a stoca și elibera electricitatea. Bateriile litiu-ion, cele mai comune folosite la mașinile electrice și hibride, funcționează atunci când ionii de litiu se deplasează de la anod la catod. Frigul încetinește acest proces și limitează performanța bateriei. Rezultatul poate fi o pierdere dramatică a intervalului de utilizare.

Sfaturi pentru maximizarea autonomiei iarna

- Încarcă și încălzește mașina

Dacă ai posibilitatea, conectează dimineața mașina la încărcător și apoi încălziți-o. În acest fel, utilizezi alimentarea de la rețea pentru a încălzi mașina, în loc să reduci autonomia mașinii.

- Folosește doar încălzirea în scaune și oprește căldura

Scaunele și volanul încălzite ale unei mașini electrice consumă mult mai puțină energie decât ventilatorul sau unitatea de aer condiționat.

- Mergi mai încet

Un alt aspect interesant este legat de viteza cu care circuli. Cu cât viteza este mai mare, cu atât mai mult scade autonomia mașinii. Ideal ar fi să conduci încet și să folosești setarea Eco a mașinii.

- Utilizează navigația prin satelit

Sistemele de navigare prin satelit din majoritatea vehiculelor electrice pot trasa cea mai eficientă rută până la destinație pentru a parcurge mai puțini kilometri și pentru a evita aglomerația.

- Folosește frânarea regenerativă

Creșterea nivelului de frânare regenerativă a mașinii electrice poate ajuta la captarea energiei care altfel s-ar pierde la încetinire sau la înclinare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării