main logo
25975

Crește verdețuri fără soare și pământ: Afacerea de succes a unui fermier

A făcut cunoștință cu antreprenoriatul încă de la 16 ani, iar la vârsta de 18 ani ani și-a vândut prima lui companie. De acești bani a studiat în mai multe țări, a activat pe 4 continente și a lansat peste 10 afaceri.

Crește verdețuri fără soare și pământ: Afacerea de succes a unui fermierColaj: Știri.md

Vorbim despre Dumitru Albot, un tânăr care a reușit să se întoarcă în Republica Moldova și să-și pună pe roate un nou business în domeniul agriculturii, transmite Știri.md

"Am lansat afacerea mea de fermier și la moment noi avem două facilități de producere a ierburilor, plantelor comestibile, unde în centrul orașului, fără soare și fără pământ tot anul împrejur creștem cele mai proaspete salate. În jurul istoriei acestea noi am creat două produse. Unul din el este de mărimea unui toaster, care poate fi plasat pe bucătăria fiecărei gospodine. Al doilea produs al nostru este B2B. Este făcut pentru sectorul HoReCa, pentru a crea o experiență unică pentru consumatori și de a închide măcar o poziție de creștere locală în interior", spune Dumitru Albot. 

Tânărul ne-a povestit că ideea de a deschide afacerea cu verdețuri o avea încă de pe băncile universității. Astfel, a creat prototipul aparatului, a învestit un pic de timp și bani, iar acum se mândrește de rezultatele pe care le are.

"Ideea e că acest proiect a apărut doar din capriciu propriu. Eu când l-am creat, eu pur și simplu vroiam să-l creez pentru că eu îl avem în cap din universitate. Eu nu mă gândeam la business. Proiectul dat a fost dezvoltat mai întâi în formă de prototip, care a fost creat de mine la 3D printer, aici local. După care a fost prima mea experiență cu manufactură în China.  În total asta a durat mai mult de jumătate de an și în sumă în jur de 20.000 de dolari", a mărturisit tânărul fermier. 

Deși în Europa și SUA, așa tehnologii se folosesc de mulți ani, Dumitru spune că în Moldova acest produs este unul inovativ, iar oamenii nu prea înțeleg cum poți să crești plante fără soare și fără pământ. 

"Tehnologia dată folosește o metodă de irigare care se numește hidroponică. Aceasta înseamnă că nu folosești pământ, dar doar o soluție de apă mixată cu nutrienți care ajută planta să crească. În sistemul hidroponic pot fi crescute aproape toate culturile existente. De ce salatele și diferite verdețuri sunt cele mai populare în sistemul hidroponic? Deoarece rata de creștere e 4 săptămâni. Deci în 4-6 săptămâni tu de la semință ai un produs gata", a explicat Dumitru Albot. 

Tânărul fermier spune că pentru moment doar a început stadiul de vânzări, însă nu se oprește aici, având planuri mărețe pentru viitor.

"Până când eu sunt mulțumit de rezultatele pe care le avem. Noi avem vânzări regulare deja aici în Moldova. Noi am vândut în SUA, noi am vândut primul dispozitiv în Marea Britanie, acum vindem în Rusia și chiar un dispozitiv am vândut în Africa. Planul meu pentru viitor e să creez un imperiu și să rămân în istorie", a conchis Dumitru Albot.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării