main logo
2838

Autoplaza.md: Cum să verificați mașina înainte să o cumpărați Ⓟ

Procurarea unei mașini de la un dealer auto este mult mai costisitoare decât cumpărarea unei mașini cu parcurs. Vehiculele rulate trebuie verificate cu atenție pentru da greș la achiziție.

În acest articol, vă vom spune ce să luați în considerare atunci când alegeți un auto cu parcurs pentru a nu achiziționa un vehicul problematic.

Documente: nuanțe importante

Este necesar să verificați dacă vânzătorul este onest. Pentru a face acest lucru, verificați următoarea documentație:

  1. Pașaportul tehnic. Trebuie să conțină informații despre proprietar, eliminare/înregistrare la autoritățile competente, caracteristici tehnice.
  2. Certificat de inregistrare. Verificați dacă cifrele și literele sunt clare. Nu trebuie să existe corecții, pete, caractere neclare, în caz contrar nu trebuie să cumpărați această mașină.
  3. Actele proprietarului. Datele vânzătorului trebuie să corespundă cu informațiile specificate în documentul vehiculului. Dacă sunt diferite, este posibil să fie un escroc sau să fie o mașină furată.
  4. Vă recomandăm să verificați bazele de date disponibile pentru a vedea dacă mașina este gajată, dată în căutare sau dacă a participat în accidente.

Caroseria și interiorul: reguli de inspecție

Cu cât sunt mai puține urme de utilizare, cu atât mașina va fi mai scumpă. Mașinile fără zgârieturi, cu interior fără deteriorări, sunt apreciate mai mult pentru că par mai prezentabile. Când inspectați caroseria și interiorul, acordați atenție următoarelor puncte:

  • Vopsea. Este important ca aceasta să nu aibă defecte. Dacă vopseaua s-a desprins sau există zgârieturi adânci, cu timpul poate să  apară rugina. Dacă caroseria nu este galvanizată atunci riscul coroziunii metalului este ridicat.
  • Starea jantelor. Dacă acestea sunt deformate etanșeitatea în interiorul roților nu este asigurată. Atenție la marginile jantelor, acestea nu ar trebui să fie deteriorate.
  • Prezența loviturilor sau urme de reparație a acestora. După un accident, piesele afectate sunt reparate, apoi revopsite. Dacă observi urme de lovituri pe caroserie, ar trebui să renunți la cumpărarea mașinii.
  • Mirosul din interior. Verificați că nu există mirosuri străine. Dacă în salon sunt mirosuri abundente acest lucru ar trebui să fie alarmant. Vânzătorul încearcă să mascheze mirosul neplăcut.
  • Starea tabloului de bord, volanului, scaunelor. Este important ca habitaclul să nu aibă defecte și zgârieturi. Starea acestuia depinde de îngrijirea mașinii, este mai bine să alegeți o mașină cu un interior curat și îngrijit.

Unii proprietari vând automobilele cu un set suplimentar de anvelope. Dacă mașina este vândută cu al doilea set de anvelope, nu va trebui să le cumpărați separat înainte de sezonul rece.

Verificarea mecanismelor interne

Înainte de procurare trebuie să vă asigurați că motorul și celelalte componente funcționează corect. Pentru a face acest lucru, cereți proprietarului mașinii să deschidă capota și să pornească mașina. Acordați atenție următoarelor puncte:

  1. Sunete străine. Dacă auziți bătăi, șuierat, sunt posibile defecțiuni. Aflați când mașina a fost întreținută și reparată ultima dată.
  2. Aspectul tuturor elementelor. Acordați atenție stării bateriei și a altor componente. Dacă vedeți crăpături, defecte, nu vă recomandăm să cumpărați o astfel de mașină.
  3. Eșapamentul. Starea sistemului de combustibil poate fi evaluată prin culoarea gazelor de eșapament. Dacă fumul este negru cu un miros neplăcut specific, atunci poate să fie o problemă în camera de ardere sau în alte unități.

Verificați funcționarea senzorilor de lumină, indicatoarelor, computerului de bord. Dacă totul funcționează corect, faceți un test drive. Faceți o plimbare cu mașina, evaluați sistemul de frânare, de direcție, schimbarea treptelor de viteze, proprietățile de amortizare. Este important ca schimbarea vitezelor să fie lină, ambreiajul să nu fie tare. Dacă observați o manevrabilitate proastă sau alte defecte în timpul conducerii, este mai bine să căutați o altă mașină. Principalul lucru atunci când verificați mașina este să nu vă grăbiți și să inspectați cu atenție fiecare detaliu!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării